Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Thursday, 28 April 2011

Pejamkan Mata

Ya! Cuba pejamkan mata anda sebentar [Nota: Cuba selepas membaca keseluruhan artikel da]. Kini bayangkan anda di tepi pantai yang tidak dapat anda lihat keindahan secara nyata. Anda cuma dapat merasakan angin yang sentiasa meniup pipi anda dan kedengaran juga ombak yang menghempas manja ke pantai yang kini 'sedang' anda jejaki. Terasa pasir yang sedang anda pijak [bayangkan berkaki ayam]halus mulus tanpa anda dapat lihat keputihannya. Hanya keputihan pasir pantai melalui pengalaman dan cerita orang atau kawan yang mampu anda bayangkan.

Mata anda masih ditutup dan kini ada bayangkan anda mencapai dan memakai jaket keselamatan. Setelah diklipkan dan dikemaskan kesemua buckle anda mencapai pula mask dan snorkel untuk dipakaikan. Aduh... sudah tentu perasaan kurang selesa menyelubungi anda. Kenapa perlu mata aku ditutup. Aku mahu melihat keindahan alam yang Allah anugerahkan ini. Kenapa perlu mata aku 'direhatkan'di kala aku boleh melihat. Alangkah indahnya peluang berada di pantai ini digunakan sebaiknya untuk mencuci mata namun nikmat melihat pula ditarik sementara. Takpa sekejap ja... cuba bayangkan sahaja.


Sekarang anda dipimpin ke gigi air di tepi pantai. Anda bersama buddy anda yang 'celik' sudah bersedia untuk melakukan aktiviti snorkeling. Sekarang masanya pula untuk memakai fin/kaki itik. Duduk dahulu ya baru mudah dipakai fin itu. Selesai segalanya anda bersama buddy anda yang 'celik' berjalan berpimpinan tangan sehinggalah ke kawasan yang anda dan buddy boleh terapung dan seterusnya 'menyaksikan' keindahan ciptaan Allah.


"Subhanallah... cantiknya coral di sini",kata buddy anda ketika kedua anda terapung selepas penat bersnorkeling. Anda hanya mampu teruja dan 'ghairah' dek keindahan yang disaksikan dan diceritakan oleh buddy anda tanpa anda dapat mengesahkan kebenaran kata buddy anda itu kerana mata anda tadi masih 'dibutakan'. Anda juga hanya mampu membayangkan air laut yang jernih kebiruan berdasarkan pengalaman kawan dan pembacaan lalu. Kesemua itu anda tak dapat lihat tetapi anda tetap puas.


Sekarang buka mata anda dan kita boleh bincangkan pengalaman dibutakan sebentar tadi.

Aduhai beginilah nasib badan apabila nikmat ditarik. Namun mereka tetap bersyukur kerana masih diberikan peluang untuk melakukan aktiviti ini. Itulah kata si-buta sebenar kepada saya.

Ini kisahnya 'si-buta' yang saya minta pembaca bayangkan apabila diberi peluang untuk menjalankan aktiviti yang dahulunya mustahil untuk dilakukan tetapi kini seperti mimpi jadi kenyataan. Saranan saya... berilah mereka PELUANG YANG SAMA! Mereka pasti ingin, akan dan menunggu untuk melakukannya.

3 comments:

wegreentheearth said...

syabas pada bos dan team yg berjaya memberi peluang kepada insan2 yg kte sendiri tak pnah terfikir untuk bwk...

HiCMat said...

terima kasih Mus. Sama2 kita sokong Rekreasi Luar Inklusif

are-a said...

teringat kat mereka....'rockkkk~~~