Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Wednesday, 9 February 2011

Chenderoh Dalam Kenangan

Agak menarik juga kem kali ini. Macam-macam gelagat dapat disaksikan melalui beberapa aktiviti yang telah dirancangkan. Pada kali ini istimewanya digabungkan Amali Perkhemahan Asas dan Amali Perkhemahan Akhir. Apa boleh buat, cuti Pertengahan Semester pula pada kali ini diawalkan dek Perayaan Tahun Baru Cina. Makanya berkampunglah para peserta, fasilitator dan staf yang terlibat di Tanjung Harapan, Tasik Chenderoh, Perak.

Hari pertama hujan... maka ramai menjangkakan hari-hari yang seterusnya akan terus 'lembap' dek hujan yang membasahi bumi. Telahan kebanyakan yang berada di kem tidak tepat. Hujan hanya turun di hari pertama sahaja. Hari-hari seterusnya kami dipanahi dengan terik mentari. Waduh-waduh... hingga ada peserta yang terpaksa 'menyedut' inhaler dek kerana keletihan mendaki Puncak Mandi Angin ditambah pula dengan kepanasan yang amat memeritkan.

Saya sendiri berpeluang mendaki puncak Mandi Angin yang terletak berhampiran Gunung Biong (1218 meter). Sebelum membenarkan peserta menjalankan aktiviti pendakian Puncak Mandi Angin, saya bersama-sama beberapa orang alumni dan fasilitor telah menjalankan tinjauan dan penandaan bagi laluan pendakian pada hari sebelum bermula rotation aktiviti. Dek kerana tiada laluan atau lebih tepat lagi laluan yang telah lama tidak dilalui, maka kami terpaksa 'memecah' masuk ke dalam semak samun yang mula menutup laluan yang tidak serupa laluan itu. Selepas berhempas pulas akhirnya sampailah kami ke Puncak Mandi Angin. Namun kepuasan di hati tidak dapat bertahan kerana ada lagi puncak di hadapan laluan yang belum kami teroka. apa lagi terus kami spakat untuk meneruskan pendakian untuk mencari puncak seterusnya. Berbekalkan GPS kami redahi laluan yang semakin mencabar. Makin banyak kubang-kubang babi yang kami jumpai. Terlalu banyak. Hidung mula terbau sesuatu yang menusuk... bau hancing. Wah! dia berada hampir dengan kami. Ini wilayah 'dia'. Kami dah masuk territory Sang Belang. Kami terjumpa tapak kaki. saya jangkakan, itu tapak kaki 'dia', si kucing besar... tapi mulut tak berani berkata. Saya katakan kepada yang lain untuk teruskan. Kita nak tengok sampai mana puncak seterusnya... baru nak puas hati kot. Daki punya daki... makin banyak kubang ditemui... namun puncak yang dicari tak juga dijumpai.

Tiba-tiba Azizi aka Ann yang berada di hadapan sekali seperti terkejut. Dia nampak sesuatu. Aduh... babi tiba-tiba meuncul di depan dia dan babi tu dah makin tersekat da. Laluan si babi semakin mengecil. Babi dah tak ada tempat nak main lari-lari atau mungkin kerana 'spa' nya diganggu. Akhirnya keputusan dibuat untuk kami berpatah balik selepas hampir sejam mendaki dari Puncak Mandi Angin untuk mencari puncak yang tak berpuncak tadi. Munkin itu juga tandanya pendakian kami cukuplah hingga ke satakat itu sahaja. Saya jangkankan di hadapan kami 'banyak yang menanti'. Tidak juga saya beritahu kepada semua yang mendaki bersama-sama saya itu bahawa saya terjumpa taik 'si-gagah' di sepanjang pendakian sejam dari Puncak Mandi Angin. Bagus juga babi tu tonjolkan diri agar pendakian kami ditamatkan. Kalau tak...

2 comments:

.syuhada m.mokhtar said...

che hisyam kan ade ambik gambar kat kem, kongsi la sikit2.

fRaMe+LenSeS said...

ada gambar lagi tak enchik..macam menarik. teringin nak tgk.. ;)

Nadh datang melawat ni.. ;)
Assalamualaikum
Si Pendusta CInta