Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Wednesday, 5 June 2013

Permulaan Salji di Mount Hotham

Mount Hotham merupakan antara lokasi percutian tanah tinggi yang mempunyai pemandangan yang indah di Victoria. 'Perkampungan' Hotham ataupun lebih dikenali dengan Hotham Alpine Resort berketinggian 1750 meter dari paras laut. Pergunungan ini terletak kira-kira 360 km dari Mill Park. Pemanduan kami untuk ke sini mengambil masa kira-kira 4 jam.

Kembara kami kali ini turut  disertai oleh keluarga Jaronie. Kami bertolak agak lewat dan singgah di Bright untuk berehat, solat dan makan tengahari sebelum meneruskan pendakian ke puncak Hotham. Ketika singgah di Bright sempatlah kami bergambar kerana sememangnya Bright mempunyai keistimewaannya yang tersendiri terutamanya ketika di musim luruh.Dedaunan berwarna kuning, oren dan merah yang menunggu masa untuk luruh dan kebanyakannya yang telah luruh menambahkan keindahan pekan kecil ini sehingga terkenal ke seluruh pelusok Australia dek keistimewaannya itu.


Kami cukup bertuah kerana dapat menikmati dua keindahan ciptaan Illahi sekaligus dalam satu kembara kali ini. Satunya keindahan penghujung musim luruh di Bright dan seterusnya musim sejuk bersalji di puncak Mt Hotham. Penginapan bertaraf 4 bintang yang masih murah di puncak gunung di samping menggunakan peluang untuk melihat keindahan musim luruh di Bright menjadikan ianya alasan utama kenapa kami memilih untuk berkunjung ke Mount Hotham sebelum musim sejuk menjelang.


Untuk pengetahuan penjengok-penjengok sekalian, apartment satu bilik bernilai $190 (untuk 3 orang) manakala apartment 2 bilik bernilai $285 (untuk 5 orang) ketika di luar musim salji. Harga penginapan di apartment tersebut akan meningkat 3 kali ganda ketika di musim salji (peak season) dan perlu ditempah sekurang-kurangnya untuk 2 malam, tiada tempahan untuk satu malam. Jadi lain kali kalau nak merasa 'duduk' di tempat orang berada duduk ketika musim sejuk bolehlah pergi sebelum tiba betul-betul musimnya ya.


Peringatan ini ingin saya sampaikan kepada kawan-kawan yang akan ke Mount Hotham untuk bermain salji. Anda perlu berhati-hati ketika melalui jalan selepas perkampungan Harrietville (perkampungan terakhir) untuk ke puncak. Ini kerana jalan tersebut telah menjadi sangat merbahaya kepada pengguna selepas satu kebakaran besar yang telah berlaku di sekitar pergunungan berhampiran Harrietville sekitar awal tahun 2013 yang lalu. Kebakaran yang amat dahsyat dalam sejarah Australia selepas berlakunya Black Saturday telah memusnahkan pepohon yang menghijau dan haiwan-haiwan yang menghuni kawasan tersebut.Ini meninggalkan batang-batang pokok mati yang menunggu masa sahaja untuk tumbang, permukaaan cerun yang menunggu masa untuk runtuh dan batu-batuan yang sedia bergolek dari atas bukit dan menghuni tengah laluan yang ingin kita gunakan. Kami bertuah kerana pada hari kami menggunakan laluan ini, ianya baru sahaja dibuka kepada pengguna selepas beberapa minggu ianya ditutup pada waktu siang untuk kerja-kerja membersihkan laluan tersebut akibat kejadian tanah runtuh.


Sebelum mendaki ke puncak Hotham, kami agak kecewa kerana mendapat khabar bahawa hujan lebat beberapa yang lepas telah menyebabkan salji mencair. Di sebalik kekecewaan itu kami teruskan juga pendakian dek kerana bilik yang telah ditempah kalau tak dihuni alamatnya rugi sajalah jadinya. Oleh itu pemanduan untuk ke puncak diteruskan.

Keesokan paginya, suasana berbeza... salji mula turun. Ketika di dalam usaha mencari lokasi yang menarik untuk anak-anak bermain salji, alhamdulillah saya terlihat satu kawasan cerun yang telah mula dipenuhi salji. Apalagi, terus saya meletak kenderaan dan kesemua anak-anak 'terjun' dari kereta dan memanjat cerun dek kerana terlalu teruja untuk bermain salji. 'Toboggan' yang kami bawa mulalah diluncurkan. Walaupun bukan toboggan sebenar (pusat sewaan belum dibuka kerana belum masuk musim salji), namun anak-anak saya lihat seronok dapat meluncur cerun yang curam yang mula dipenuhi salji yang memutih. Kami tak boleh terlalu lama di situ, sekadar 45 minit dek kerana tiupan angin yang terlalu kuat amat-amat menyejukkan walaupun pakaian yang dipakai bolehlah dikatakan sesempurna untuk bermain salji.
Pengalaman bermain salji di Mt Hotham amat berbeza sekali berbanding pengalaman tahun lepas di Mt Buller. Kalau ikutkan saya Mt Hotham mempunyai pemandangan pergununganbersalji  yang lebih menarik berbanding Mt Buller. Cuma sayangnya kembara kami kali ini tidak dapat melihat salji yang memutih itu menyelaputi keseluruhan pergunungan di Mt Hotham. Saya rasakan kesan kebakaran besar dan kemusnahan pohon-pohon yang menghijau berhampiran Mt Hotham awal tahun 2013 turut menyumbang kepada lambatnya pembentukan salji di Mt Hotham.

InsyaAllah panjang umur dan murah rezeki saya sekeluarga akan 'mencari' salji di pergunungan lain pula.


No comments: