Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Monday, 31 May 2010

Tak Mendaftar Pun Takpa aaa...

Berita mengatakan ramai lagi yang belum mendaftar untuk mengundi cukup mengejutkan. Dikhabarkan lebih daripada 4 juta rakyat Malaysia yang layak untuk mengundi masih belum mendaftar sebagai pemilih dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Tu dia ramai betul! Apa dah jadi dengan rakyat Malaysia ni.

Kalau diikutkan, sebenarnya takdak alasan untuk mereka yang layak mendaftar sebagai pengundi ini untuk tidak berbuat demikian. Apalah sebenarnya yang menjadi punca sikap 'takpa' mereka ni semua.

Mungkin mereka ni fikir mengundi ni tak penting [tanggapan individu]. Takpa undi aku sorang ja... tak boleh mengubah apa apa. Ataupun golongan 'takpa' ni sibuk sangat dengan tugasan masing-masing sampai tak sempat mendaftar untuk mengundi. Ataupun depa ni tak tahu di mana tempat untuk mendaftar. Ataupun depa ingat depa belum cukup umur kot.

Sebenarnya kalau ditanya kepada individu yang masih belum mendaftar ni kita akan mendengar pelbagai alasan dan adakalanya memang tak masuk dek akal langsung. Inilah sebenarnya yang membayangkan satu masalah sikap di kalangan muda-mudi kita. Mereka tak mahu ambil pot langsung dengan segala perkara yang berlaku di sekeliling mereka. Mereka syok dengan 'dunia' yang mereka cipta sendiri.

Apa yang saya boleh saya sarankan di sini kepada kerajaan mudah sahaja. Bagi memudahkan golongan 'takpa' ni maka saya sarankan kepada pihak kerajaan agar mengkaji dan menimbang agar pendaftaran pemilih adalah secara automatik bagi mereka yang telah mencapai usia yang layak mengundi sebagaimana yang diamalkan di negara-negara demokrasi Barat yang lain. Di universiti semua pelajar yang berdaftar sebagai pelajar secara automatiknya didaftarkan sebagai pemilih untuk Pilihanraya Kampus dan layak mengundi. Kan dah jimat kos pengurusan. Maka tak perlulah lagi pegawai-pegawai SPR dok tercongok di kompleks-kompleks membeli belah lagi menunggu orang yang tak seberapa tu datang mendaftar.

Hah kalau tak mahu juga ikut saranan tadi terpaksalah kita-kita yang berada dan terlibat di sekolah-sekolah dan di universiti ni mengingatkan anak didik kita supaya mendaftar sebagai pemilih. Tekankan betapa penting mendaftar sebagai pemilih dan memilih memimpin semasa pilihanraya berlangsung. Biasalah manusia, kadangkala terlupa, alpa dan perlu diingatkan. Suruhlah depa pi ke pejabat-pejabat pos atau ke pejabar SPR yang berdekatan untuk mendaftar.

Akhir kata jadilah warganegara yang prihatin dengan masa depan negara. Tunaikanlah tanggungjawab anda. Daftar dulu baru boleh mengundi!

No comments: