Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Tuesday, 8 June 2010

Siapa Hebat Kalau Bukan FSR

Alhamdulillah program Team Building FSR telah menutup tirainya pada petang Ahad yang lepas. Sekalung tahniah kepada sekumpulan 50 orang staf akademik dan pentadbiran FSR kerana telah berjaya meluangkan masa dan seterusnya hadir dan secara aktifnya terlibat dengan semua aktiviti yang telah dirancang oleh konsultan yang dilantik oleh ILQaM. Inilah program Team Building FSR yang pertama berjaya dilaksanakan semenjak penubuhan fakulti. Terima kasih urusetia penganjuran!

Secara peribadi saya merasakan program selama 3 hari tersebut memberi cukup banyak kesannya kepada warga kerja FSR yang hadir. Peluang bekerja sebagai satu pasukan dapat dipraktiskan secara terus melalui aktiviti yang telah dirancang. Tiada sempadan jawatan. Semua bekerja bersama-sama.

Sememangnya di dalam menyelesaikan sesuatu tugasan yang telah diamanahkan oleh konsultan, pasti akan wujud konflik dari segi pendapat dan cara kerjanya. Namun melalui proses perbincangan dan saling bertolak ansur di kalangan ahli pasukan telah menyebabkan semua tugasan dan halangan yang dihadapi itu dapat diatasi dengan jayanya. Walaupun dalam situasi tertentu [keadaan tertekan] wujud individu yang mula menunjukkan sikap tidak sabar dan panas baran, namun kehadiran 'penyejuk' yang sememangnya diperlukan di dalam sesebuah pasukan telah berjaya meredakan 'ketegangan' yang berlaku. Inilah gunanya pasukan.

Setiap 'sumber' pasti ada kelebihan dan kelemahannya. Apabila kita melihat kelemahan kawan kita, maka adalah menjadi tugas kita sebagai ahlinya untuk membantu menaikkannya. Janganlah kita gunakan kelemahan kawan kita itu untuk memijak dan menginjakkannya supaya berterusan berada di bawah dan kita terus di atas. Kalau kita di atas tariklah kawan kita supaya sama-sama berada di atas. Seronok... kan kejayaan pasukan dikongsi bersama.

Kepada yang tak dapat hadir ke program ini, saya pasti anda rugi. Rugi dari segi pengalaman menyertai program ini sahaja la kot. Tapi takpa... kami semua faham, anda yang tak hadir ini ada komitmen dan tugasan lain yang perlu diselesaikan.

Pengalaman mereka yang hadir ini pasti sukar dijualbeli. Semua yang hadir seronok, tidak tertekan langsung, enjoy, berlapang dada, sporting habis, ceria, dan bermotivasi. Ikatan yang terjalin perlu terus disimpul kemas.Raja Firhad yang muncul di hari terakhir program dapat merasai dan melihat sendiri keseronokan kesemua peserta program hasil daripada aktiviti 2 hari sebelumnya.

Alangkah seronoknya jika kita semua seluruh warga kerja FSR dapat sekali lagi dikumpulkan dalam suasana tidak formal sebegini lagi. Tapi bila ya? Mungkin 5 tahun akan datang kot. Ataupun 10 tahun lagi. Kita merancang, Allah juga merancang dan perancangan Allah lah yang terbaik. Waallahuaklam.






8 comments:

hijau bumi Tuhan... said...

tahniah FSR, chayok2...u're the best...

nota: tak sangka lecturer2 kami ada bakat yg terpendam...kalo time kelas dulu lecturer dok joget camni, mesti lg best, hehehe...

ahboy said...

Tahniah semua warga FSR...
Selalu kita je yang organize..
skali jadi participant..
Baru tau best ke x..=)

ajoy87NF said...

Nampak mmg seronok, cm nak join jer... Tp status SKP, itu pon dah expired pun... hehehe...

Haron said...

Tahniah FSR. Kalaulah leh joint...tak tau lah apa nak jadi..gerenti..bom. bom .

a R a i said...

hehehe... tu en hasnul yg tgh men drum tu ker?

n yg pkai make-up tu nmpak cam sir wan faizal jek?

HiCMat said...

Bro Haron,
Kalau hang terlibat... lagi havoc, hehehe

Raihana,
Itu Brother Ringgo Rahim da, drummer selepas Pete Best [drummer asal Beatles]

a R a i said...

owh.. ha'ah la.. hehe... x prasan..
cam same jek nmpak dr jauh.

^_^

a R a i said...

owh.. ha'ah la.. hehe... x prasan..
cam same jek nmpak dr jauh.

^_^