Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Friday, 17 December 2010

Berbeza Ceritanya

Di sebuah tempat di Malaysia diberitakan seorang kanak-kanak perempuan berusia 4 tahun ditemui terbaring di sisi mayat ibunya yang membengkak dan berbau disyaki mati dibunuh lebih dua hari. Kanak-kanak itu yang setia terbaring tidak bermaya di sisi ibunya itu ditemui oleh tuan rumah yang kebetulan datang untuk memungut sewa rumah. Tuan rumah tadi menjadi lebih curiga apabila panggilannya tidak dijawab dan terbau sesuatu yang busuk. Rumah tersebut akhirnya dipecah masuk dan hasilnya memang mengejutkan si tuan rumah yang seterusnya membuat laporan polis.

Lain pula ceritanya di sebuah tempat di Australia sekitar Mac 2008 di mana seorang kanak-kanak lelaki bernama Noah Opris telah berjaya menyelamatkan nyawa ibunya yang tidak sedarkan diri akibat serangan epilepsi, terjatuh dan berdarah. Noah telah dianugerahkan dengan Anugerah Keberanian Polis kerana telah mengambil tindakan mendail 000 iaitu nombor yang sememangnya begitu popular di kalangan rakyat di sana sekiranya berlaku sebarang kecemasan. Tindakan pantas dan cekap Noah, telefonis Lembaga Telekomunikasi Perkhidmatan Kecemasan Australia (ESTA) dan paramedik telah berjaya menyelamatkan ibu Noah.

Di sebalik kejadian ini, rupa-rupanya si-ibu ini sering mengajar Noah teknik untuk menghubungi perkhidmatan kecemasan 000 sekiranya ahli keluarga sakit atau ditimpa malang. Soket telefon akan dicabut apabila mengajar Noah dan Noah akan mendail berulangkali dan berlakon bercakap dan ibunya yang bertindak sebagai telefonis ESTA. Namun ketika kejadian Noah berjaya mendail menggunakan telefon bimbit ibunya sehingga operator ESTA berjaya mengesan lokasi malang mereka.

Wah! hebat kan. Kita kena amalkan apa yang dilakukan oleh ibu Noah kepadanya semenjak dari kecil lagi kepada anak-anak dan adik-adik kita di Malaysia. Selain daripada itu papar dan warwarkan semula iklan DAIL 999 agar orang ramai lebih peka dan tidak lalai.

Nota HiCMat: Tak salah kan mencuba demi kebaikan!

No comments: