Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Friday, 19 June 2015

Syukur Atas Segalanya

1. Acapkali kita merungut apabila tak mampu membeli sepasang kasut baru untuk dipakai di hari pertama persekolahan seperti yang dipakai oleh kawan-kawan kita yang mampu, tetapi sedarkah kita bahawa ada rakan-rakan kita di luar sana yang bukan sahaja tidak mampu untuk membeli sepasang kasut malahan mereka ini tidak juga punya kaki untuk menyarungkan kasut yang ingin mereka miliki.

2. Maka rakan2ku sekalian bersyukurlah dengan dugaan kecil yang Allah turunkan kepada kita. Itu tandanya Allah masih sayangkan kita. Janganlah kita bersangka buruk dengan Allah. Rajin-rajinlah ucapkan Alhamdulillah...
 

3. Kita jangkakan dugaan yang Allah turunkan pada kita itu sudah terlalu teruk untuk kita hadapi, hinggakan kadangkala kita terlupa bahawa ada insan lain yang lebih teruk dugaannya daripada kita. 

4. Sedarilah Allah swt hanya menguji setakat yang hambaNya mampu sahaja. 

5. Video yang di bawah ini tidak jemu saya tonton berulangkali. Ianya cukup menginsafkan. Kisah si-anak kecik yang diajar oleh ibunya agar tidak meminta2 meskipun hidup di dalam kedaifan. Sama-sama kita hayati akan mesej yang cuba disampaikan.


 

No comments: