Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Monday, 29 June 2015

Berbuat Baik atau Buruk....Buat Pilihan Terbaik!

Usai sahur minda tiba-tiba teringatkan nostalgia bekerja dengan majikan pertama saya seorang pakar motivasi selepas tamat pengajian di peringkat ijazah pertama. Saya menggunakan sepenuhnya peluang untuk mendengar tutur bicara setiap kali hadir membantu program motivasi The Art of Total Wellness yang kendalikan oleh beliau. Salah satu slot Dr Noordin Darus (semoga boss & guruku ini terus sihat) yang cukup sebati dan amat saya ingati adalah tentang “rubberball effect”.

Pesan beliau berulang kali: “Sekiranya white rubberball yang dilontarkan ke dinding, sudah pastilah (dengan izin Allah) ia akan kembali kepada si-pelontarnya semula. Jika bola tersebut tidak sampai kepada si-pelontarnya mungkin ke sisi si-pelontar kerana sudut yang dilontarnya adalah berbeza. Jika belum sampai juga mungkin bola tersebut masih lagi di dalam perjalanan...jadi tunggulah hasilnya ya mungkin di akhirat sana”.

Perumpamaan ini cukup mudah. Maknanya sekiranya kita berbuat baik kepada seseorang, sudah tentu Allah tidak akan teragak-agak untuk memberikan ganjaran yang setimpal dengan kebaikan yg telah kita lakukan. Sekiranya ganjaran tersebut tidak sampai kepada kita, mungkin ianya Allah kurniakan kepada mereka yang hampir dengan kita seperti ahli keluarga dan rakan-rakan-rakan rapat kita. Jika kesemua kita tidak memperolehi ganjaran itu lagi, mungkin ianya masih lagi di dalam perjalanan untuk pembalasannya ataupun Allah simpan untuk ganjarannya di akhirat nanti. Ini kerana hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui yang terbaik untuk hamba-Nya.

Begitu jugalah sebaliknya apabila kita lontarkan black rubberball. Balasannya pasti sama dengan apa yang telah kita lakukan.

Dalam perkataan mudahnya, buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat. Semoga kita termasuk di kalangan umat Nabi Muhammad SAW yg sentiasa ingin berbuat kebaikan. Wallahu'aklam

No comments: