Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Thursday, 29 April 2010

Pendidikan Seni dan Visual

"CIKGU MALAS!"

Tu dia... terkejut saya dibuatnya bila pagi tadi budak Tahun Dua mengeluarkan kenyataan sebegini. Marah betul dia dengan cikgu PSV.

Semuanya gara-gara guru PSV yang mengajarnya pada tahun ini sering gagal memaklumkan peralatan yang perlu dibawa sebelum ke kelas. Semua ahli kelas tak tahu apa yang perlu dibawa. Setiap minggu mereka dibebel oleh guru PSV.

Guru PSV tahun lepas (semasa Tahun 1) sentiasa akan mengingatkan senarai peralatan PSV yang perlu dibawa. Guru tahun lepas tak pernah sekalipun terlupa untuk menulis di papan hitam dua hari sebelum kelas PSV. Senangnya pelajar menyediakan peralatan yang diperlukan. Saya ada pengalaman membeli peralatan yang diperlukan di sini.

"Dah la tak beritahu apa yang perlu dibawa... kemudian kami pulak dimarahnya", kata budak Tahun Dua tadi. "Kesian kat Ketua Kelas, dia selalu kena marah dengan cikgu PSV kerana kawan-kawan kelas dia tak bawa peralatan yang cikgu nak gunakan", sambung budak Tahun Dua tu lagi.

"Kakak mana boleh marah cikgu. Kakak mana boleh kata cikgu malas. Cikgu ajar kakak. Dia bagi ilmu kat kakak. Kakak kenalah usaha lebih sikit. Masa Tahun Satu memanglah cikgu tulis semua sebab kakak baru masuk sekolah. Kakak tak reti nak bertanya cikgu. Kakak malu. Sekarang kakak dah besar. Jadi... lepas ni kakak kena ajak kawan-kawan pergi Bilik Rehat Guru dan tanya apa yang perlu dibawa untuk kelas PSV. Cikgu mesti bagitau. Kalau cikgu marah jugak papa jumpa cikgu. Ok. Puas hati" , nasihat saya.

"Kakak kena hormat cikgu. Lain kali, papa tak nak dengar kakak kata kat cikgu macam tu lagi. Nanti belajar tak berkat. Belajar tak lekat. Ingat tu", pesan saya.

Budak Tahun Dua tadi mengangguk tanda faham dan seterusnya mencium tangan saya sebelum mengatur langkah seterusnya memasuki perkarangan sekolah.

No comments: