Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Thursday, 22 April 2010

Hak (Kebenaran) dan Batil

Tajuk ini nampaknya agak berat. Iyalah... sejak dunia diciptakan, sekiranya di situ ada yang disebut hak dan pasti ada pula yang disebut batil. Ini kerana, kata lawan kepada kebenaran, iaitu kebatilan akan berusaha bermati-matian untuk melihat kebenaran itu tumbang dan tewas. Sebab itulah, biarpun kebenaran sudah tertegak sekalipun, kebatilan pasti akan berusaha untuk mencari ruang bagi menjatuhkan kebenaran.

Namun selamanya sudah menjadi sunnah Allah bahawa pasti pengakhiran kemenangan itu sentiasa di pihak yang hak, sebab memang hak itu pasti kekal dan bermanfaat, sebagaimana juga bahawa kekalahan itu selamanya ada di pihak yang batil, sebab batil itu pasti lenyap dan sememangnya amat berbahaya kepada masyarakat.

Sudah menjadi sunnah Allah juga bahawa sesuatu yang hak itu tidak mungkin akan berdiri tegak begitu sahaja dengan kekuatannya sendiri, tetapi untuk menegakkannya itu sudah semestinya perlu ada insan-insan berjiwa besar yang memiliki keistimewaan-keistimewaan tersendiri serta kelebihan-kelebihan yang tidak semua orang dapat memilikinya.

Saya yakin... dengan usaha dan izin Allah, pasti suatu hari nanti kebenaran akan muncul jua di kala kebatilan akan tersungkur dan lenyap dengan sendirinya. Ini kerana setiap sesuatu yang baik itu akan ada ganjaran kebaikan menanti dan kejahatan pula akan ada balasan yang tak terduga dek akal.

Semoga rakan-rakan yang sedang berjuang ke arah kebenaran akan senantiasa di bawah naungan dan perlindungan Allah dari segala mara bahaya dan tipu daya.

No comments: