Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Friday, 21 August 2009

Apa? Enjooooooy....

Enjooooooy....


Saya yakin Abe ada alasan tersendiri mengapa beliau menggunakan tagline di atas bagi menceriakan perkhemahan pada kali ini. Sememangnya tagline tersebut kena dengan kumpulan peserta pada kali ini. Kamil (anak kedua) tak henti-henti menyebut ENJOY sepanjang perjalanan pulang ke Shah Alam. Apabila saya bertanya apa itu ENJOY. Kamil hanya memberikan saya dua jawapan. Katanya ENJOY itu mainan dan satu lagi jawapannya, ENJOY itu makanan. Hahaha... itulah jawapan yang kanak-kanak bagi. Mereka sendiri pun tak tahu apa yang mereka sebut. Kita yang dah dewasa ini bagaimana pula?

Kalau peserta dapat menjiwai perkataan ENJOY ini pasti mereka akan dapat melupakan segala susah payah, keletihan beraktiviti dan kurang tidur ini. Pasti mereka tidak akan tertekan dengan perjalanan program yang sememangnya padat bermula dari hari pertama. Mana tanya... dulu Perkhemahan Akhir berlangsung selama 8 hari. Tapi dek kekangan masa maka program terpaksa dipadatkan bagi mengurangkan hari berkhemah agar tak mengganggu kuliah pensyarah-pensyarah lain. Untuk pengetahuan penjengok sekalian... kem kali ini terpaksa dijalankan hanya selama 4 malam kerana cuti pertengahan semester yang diawal akibat selesema babi dan kerana bulan Ramadhan jatuh dalam semester ini. Masa memang padat.

Walaupun masa beraktiviti padat, saya dapat menyaksikan para peserta saling bekerjasama di dalam menjayakan program pada kali ini. Mereka tidak berkira. Mereka saling membantu tak kira masa. Bermula dari persiapan awal sebelum bertolak sehinggalah ke hari terakhir program. Sukar untuk melihat peserta yang curi tulang. Peserta yang berniat untuk curi tulang juga dilihat cuba membatalkan niat asal mereka itu disebabkan kasihankan rakan-rakan lain yang bekerja bersungguh.

Persefahaman sebegini sukar dicari di dalam kem-kem sebelumnya. Pada awalnya, saya menjangkakan kem kali ini sukar mencari persefahaman. Mana taknya, peserta kali ini terdiri daripada kumpulan yang berbeza. Mereka jauh berbeza dari segi umur dan pengalaman. Namun ajaibnya telahan saya salah belaka. Mereka rupa-rupanya memang kumpulan yang cemerlang. Mereka boleh bekerja sebagai satu pasukan. Mereka berjaya menambat hati saya dengan kerajinan di dalam menjalankan tanggungjawab di dalam kem dan kepatuhan pada arahan yang diberikan. Mudah... memang mudah. Kerja saya menjadi mudah dengan kumpulan pelajar sebegini.

Soksek soksek mengatakan tentang kem ini merupakan kem yang terburuk yang pernah beberapa orang peserta hadiri. Salah seorang daripada peserta dipetik sebagai berkata,"This is the worst camp that I've ever attended". Saya langsung tidak terkejut apabila mendengar maklumat yang disampaikan oleh si-Mambang. Saya faham... mungkin peserta menjangkakan bahawa mereka akan berlibur di Pulau Kapas. Iya lah... dah nama kursusnya pun Rekreasi Luar. Jadi kenapa nak 'dibelasah' kami ini. Kami datang nak berseronok.

Tak apalah kita tunggu dan dengarlah apa cerita mereka yang dah ke Pulau Kapas baru-baru ini. Kemudian baru anda semua nilaikan.


Ok chow.

Apa? Enjoooooooooy...

6 comments:

Anonymous said...

mentor yang terbaik...apa ? abe

Penjengok-Penjengok Tegar said...

Untung mentor Abe, mendapat pulangan di sesi pengakhiran....

Tahniah Mahaguru Abe....

mohdelham said...

aik...

terima kasih x terhingga..
semua pon mentor..

:))

syukur alhamdulillah...

Lennyek said...

sya sbgai peserta bterima kasih kpd yg mmbantu...terutamanya en.syam dan para instruktor serta staf2 pngiring..

kem kali ni btul2 enjoy..!!!
sya suka...

aboy said...

=)...
Papepun..
Tauke enjoy tersentak gak la sekejap..
Nasib baik la para2 dermawan merealisasi kan tagline tauke sorang ni..=)...

Papepun..
Ape bear??
ENJOYYYYY..=)

Apize said...

Terbaik dari Ladang~