Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Wednesday, 1 April 2009

Kolam Mandi vs Kolam Ikan Peliharaan

Akhirnya kolam yang sememangnya diimpikan oleh kami sekeluarga berjaya disiapkan. Kawasan sekangkang kera yang dahulunya saya tanam rumput karpet kini bertukar kepada kawasan takungan air. Inilah water feature yang kami nantikan sekian lama. Terdapat sebuah kolam berbentuk empat segi dan juga pancuran di dinding yang menambahkan keserian kolam ini. Saya dapat merasakan bahawa water-feature ini dapat berfungsi sebagai elemen penyejuk semula jadi kepada ruang yang menjadi tempat meletakkan kereta ini.

Namun sebelum sempat kolam ini dimasuki ikan-ikan peliharaan, rupa-rupanya sudah ada makhluk lain yang mengintai peluang. Mereka itulah anak-anak kami. Selesai sahaja air dimasukkan dan water pump dihidupkan, terus mereka terjah ke dalam kolam tanpa memohon kebenaran. Tak sempat saya nak kata apa. Siap diajak lagi kawan-kawan untuk turut serta. Alahai ada pula yang pakai lampin pakai buang pun terjun sekali. Alamatnya banyaklah serdak-serdak lampin tersebut mendap di dasar kolam. Biarkan...biarkan. Biarkan anak-anak ini berpesta sebelum upacara melepaskan ikan dilaksanakan.

Nota: Terima kasih kepada TEAMTACT kerana sponsor batu sungai.



14 comments:

[moncet] said...

hehe..
nanti saya p bos

cebad said...

Kalau nak sem tak dapat kelulusan final camp, kita gunakan kolam Cik Hisye untuk water confident dan kayak. Tapi yg tak luluskan kena recce dulu, siap dok khemah sebelah waterfall dlm gambar B-)

HiCMat said...

Abe,
Datang jangan tak datang. Ditunggu ooo

Cebad,
Dalam ooo kolam tu. Sesuai sangat untuk water condident... paras dada itik ja. Kayak pula boleh mula dari tasik Seksyen 7 kemudian guna laluan longkang belakang rumah orang sampailah destinasi akhirnya rumah saya.

perjalanan said...

wah, cantik kolam tu en hsym...
tp apa kn daya, kamil siap pkai gogel lg, hahaha...nasib baik dia x pkai life jaket skali, hahaha...


salam perjalanan...

nurul said...

salam en.syam

nanti kami hantar sarang burung tempua tu ya.... sabar, sabar..

HiCMat said...

Nurul,
Terima kasih.

yazilahyazir said...

salam boss..
cantiknyer kolam ikan tu...
rasanya, bila dah letak ikan, ada lagi yg terjun kot..tak tahan tgk kolam tu...hehehheheh..dive..dive.. hehhe

Clarise said...

wah...sir...
lawarnya kolam 2..ni klu pakai life jaket best ni...huhuhu...
teringin pulak rasa nak berkunjung kerumah sir tapi tak diundanglah plak..huhuhu...
sir..sy dah blk tapi takde rezeki lg nak jmp sir...

Lennyek said...

salam...
wah beso gak kolam tu..kamil siap ngan gogle lg..mandi sakan..itu sesi ice breaking namanya..hehehe..
kura2 kamil pun ada dlm kolam tu juga ke en.syam??

mommysarah said...

cantik tu...saper contractor nye....

Salwati Sofian said...

Assalamualaikum En.Syam...
InsyaAllah..saya akan sampai umh en.syam n kak liza, bwk anak2 sy p mandi kolam kat umh en.syam..picnic sambil makan cekodok ke...hihihi..cantik la!!

teamtact said...

salam...

wah pas ni kamil, kamilia & kaisara tak boleh nakal-nakal la... dah ada tempat rendaman amal....

Stoner said...

bos, kolam ni macam muat je untuk saya, shawn, PPT, ustat n yasir berendam, naya je...hehehehe


P/s: ini kena kasi warning awal2 kat budak2 situ...bahaya~silap2 ada yang terjun senyap2...takut ada kemalangan...walaupun cetek...

Amin UPM said...

ada mcm rumah Encik Jon la Encik Hisyam..