Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Thursday, 30 April 2009

Sampai Bila?

Bertambah lagilah statistik orang mati akibat kelemasan di air. Semuanya bagi saya adalah kerana kelemahan dan kealpaan manusia sendiri. Dilaporkan si pemandu bot yang juga pemandu pelancong (dalam sesetengah akhbar) dikatakan hanya menyelamatkan diri sendiri dengan mencapai tong plastik kosong dan berenang meninggalkan pelancong-pelancong yang dibawanya.

Saya pun tak pasti, apakah tindakan yang sewajarnya untuk diambil ke atas si pemandu bot yang pentingkan diri sebegini. Adakah hukumannya sama seperti membunuh nyawa manusia lain dan boleh disabitkan dengan Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Atau juga tindakan diambil kerana kecuaian beliau. Ataupun kesnya terus ditutup. Kita tunggu.

Kasihan pelancong-pelancong dari Pakistan ini. Inilah pengalaman paling tragis bagi pelancong yang terselamat. Habis anggota keluarganya 'terselamat'. Mereka yang sepatutnya dijaga dengan sebaiknya oleh 'duta kecil' negara kita ini telah dianiayai.

Nyawa pelancong-pelancong ini khabarnya melalui anak si mangsa yang terselamat telah dengan sewenang-wenangnya diletakkan di hujung tanduk. Mereka tidak memakai jaket keselamatan ketika kejadian. Salahkah kalau si pemandu bot tersebut mengarahkan pelancong-pelancong tersebut memakai jaket keselamatan dahulu dan diperiksa pemakaiannya tersebih dahulu sebelum bot bergerak. Kalau mereka tak mahu pakai, paksa sahaja. Ataupun sememangnya bot beliau tiada jaket keselamatan. Ataupun jaket keselamatan ada, tetapi untuk perhiasan sahaja. Takut basah dan reput.

Walau apapun yang berlaku diharapkan penjengok-penjengok sekalian dapat faham mesej yang cuba saya sampaikan kali ini. Sarung dan kemaskan sahaja jaket keselamatan sekiranya anda menggunakan kenderaan di air. Biar orang kata kita 'pondan' atau penakut. Sekurang-kurangnya kitalah yang akan menjadi hero atau heroin sekiranya sesuatu yang tidak diingini berlaku ke atas kenderaan yang kita naiki tadi.

Sekadar mengingatkan kepada yang terlupa.

2 comments:

Een said...

betul3..
kalu x dipaksa, mmg mereka xkan pakai..

** teringat final camp di banding, nk ke gigi air sungai pn kene pakai life jacket.. untuk pendidikan :D

Lennyek said...

life jacket..penting..

ingat lagi tme kat kenyir,ada polis tu ckp..kalo tak pkai life jckt,leh kena saman..mgkin tuan pnya bot da cukup kaya...boleh bayar saman tu kot..

tp..bringatlah sebelum trkena..

saya pun still pkai lagi life jcket kalo naik bot..gerun gak kalo tak pkai..