Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Tuesday, 2 September 2008

Makan Punya Hal

Saya ni kalau bab makan memang pantang. Pantang jumpa. Tambah pula kalau makanan tu jarang nak dapat.

Hujung minggu lepas saya habiskan di Melaka. Mak mertua masak macam-macam bagi anak-anak dan menantu makan. Sambal petai berserta udang, Sambal ikan ... dan pelbagai lagi menu tambahan.

Tak cukup dengan itu, adik ipar, Ani jemput ke Muar. Ada juadah istimewa menanti. Katanya mee bandung Muar. Apalagi kecur air liur. Mee bandung ni memang dah lama saya idamkan. Lama tak makan. Alhamdulillah dapat merasa sebelum Ramadhan. Dalam perjalanan ke Muar, sempat la singgah kat tepi jalan. Beli duku Muar. Wow! manisnya. Rugi beli sikit. Murah pulak tu, RM10 untuk 8 kilo.



Balik dari Muar kami singgah sekejap di Umbai. Medan ikan bakar tu... Liza nak makan sotong goreng tepung dan ketam goreng cili kat situ. Saya ada makanan favourite kat situ. Kupang masak cili. Wow! Habis sepinggan saya pekena seorang. Terlupa nak pelawa mak mertua yang duduk kat sebelah. Teruk punya menantu. Sorry mak. Betullah kata orang bila dah sedap sangat tu, mak mertua lalu pun tak perasan. Maknanya saya lagi teruk. Mak mertua dok sebelah pun tak perasan.
Burgh... alhamdulillah.

13 comments:

Apize said...

cuba Laksa Sarawak dan Bubur Pedas Kuching pulak boss!Sedap!

HiCMat said...

Apize,
Dulu masa ke Sarawak takda orang yang rekomen saya makan laksa & bubur. Kalau tak tentu masuk dalam senarai makanan favourite saya.

nomiey 08 said...

aduuhhh..
kecur air liur dibuatnya tgk mee bandung muar tu...
tgk pun dah sodap tu..
ni kan pula yang dah merasanya..
COBAAN2.....

izha said...

alamak..........
terliur lh plak bce blog nie..........
dh lh tgh lapo nie.....
cobaan2

fatihah said...

dasyat jgk en syam nie mkn....hehehehehehehe....

aboy said...

Hahaha...!!!Tapi memang sempoi la boss..Kupang masak cili punya pasal..hehehe..lupa sat keliling..hehe

ADDIN "My Life Is Beautiful" said...

sedap tu...pshyco betur..teliur dibuatnya..sabar..sabar

ADDIN "My Life Is Beautiful" said...

sedap tu...pshyco betur..teliur dibuatnya..sabar..sabar

dewi, education said...

uiks.. meleleh ayaq liur. nasib baik posa... mee bandung tu dah masuk list 'mengidam' saya la che hisyam. mcm mana ni???

cicak kering said...

akum...dugaan d blan pose nie...hehe...pndai en hisyam bg org meleleh air liur ble tgk blog nie..huhu..pape pn,jangn tgl pose tau...mee bandung jer...blom en hisyam ltak pic n.ayam ke ,ayam kfc ker...haha...

HiCMat said...

Aduh...sori la dewi. Saya ada banyak lagi koleksi foto makanan favourite. Tak bolehlah saya tunjukkan, takut nanti ramai lagi ibu-ibu mengandung yang mengidam. Takpa Dewi, ajak ja Abg tu pi makan mee bandung kat tepi sungai kat Bandar Muar.

wegreentheearth said...

bos, duku dah jadi rm10 for 9 kilo skang nie bos..

HiCMat said...

wow! lagi murah