Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW

Friday, 12 September 2008

PERLU UiTM Sudah, KOB UPM Bila Lagi?

Semalam Persatuan Pembimbing Rekreasi Luar (PERLU) telah selamat menganjurkan Majlis Berbuka Puasa yang bertempat di tepi bangunan Kolam Renang. Ramai yang hadir. Meriah sungguh majlis semalam. Bermula dengan berbuka puasa yang sekadar mengisi perut. Diikuti dengan solat Maghrib berjemaah. Sambung kembali makan sehinggalah berakhir dengan solat sunat Terawih dan Witir berjemaah.

Banyak iktibar yang boleh kita ambil dari majlis semalam. Ianya berkaitan perancangan dan perlaksanaan majlis sebegini. Apapun saya merasakan majlis semalam berjaya mencapai matlamatnya di dalam mengeratkan silaturrahim sesama ahli, alumni dan penasihat PERLU. Tahniah kepada penganjur.

Di sinilah saya lihat betapa pentingnya siswa-siswi hidup berpersatuan semasa kehidupan mereka di kampus. Jangan hanya jadi 'beruk bilik' sehingga tamat pengajian. Habis kuliah terus terperuk di dalam bilik. Tak campur dengan dunia luar.

Saya merasakan bahawa dengan cara mengadakan majlis sebegini melalui persatuan, maka FSR dan seterusnya universiti dapat meng'ikat' bekas-bekas pelajar FSR khasnya dan UiTM umumnya untuk terus menyayangi fakulti dan seterusnya universiti setelah mereka bergraduat. Bekas-bekas pelajar akan terus merindui aktiviti sebegini. Tanpa adanya majlis dan jemputan sebegini kemungkinan alumni kita akan terus 'hanyut' di alam pekerjaan mereka dan seterusnya mungkin akan terus melupakan mostalgia ketika zaman menuntut ilmu dahulu.







Berbalik kepada tajuk asal, saya dan rakan-rakan alumni Kelab Outward Bounders UPM (KOBUPM) masih menunggu jemputan dari ahli-ahli KOBUPM untuk turut serta di dalam majlis-majlis mereka. Dah lama rasanya saya dan rakan-rakan alumni ex-Bounders yang lain tidak mengunjungi adik-adik kami di UPM. Apa sudah jadi dengan Bilik Gerakan yang kita perolehi suatu ketika dahulu? Adakah ianya masih berfungsi seperti dahulu? Adakah KOBUPM masih lagi menjadi kelab elit di UPM? Lama sudah kami alumni tidak mendengar khabar dari adik-adik di sana. Masihkah ada yang mengingati kami alumni-alumni?

Saya mengharapkan PERLU mengambil iktibar dari catatan ringkas saya di atas. Saya tahu ramai lagi alumni yang masih mengharapkan mereka dihubungi. Jadi hubungilah mereka dan pujuklah mereka untuk turut serta di dalam majlis yang dianjurkan. Semoga dengan cara ini, secara tidak langsungnya ianya dapat mengumpulkan semula bekas-beks pelajar FSR yang sudah lama tidak diketahui khabar beritanya. Salam Ramadhan.

27 comments:

myWAY said...

Alhamdullilah, program semalam berjalan lancar..Tapi benar bak kata en syam..perancangan & pelaksanaan boleh ditambah baik..malam semalam sejujurnya, saya sendiri merasa kekok dengan perjalanan program pada awalnya..mula dengan kelewatan team pelaksana lagi saya sudah mula risau..tapi pekara ini akan saya bangkitkan dalam postmortem nanti..Apapun, terima kasih pada semua yang hadir dan memeriahkan majlis..Maaf jika ada kekurangan..

Zu@N_o9 said...

http://zuan-players.blogspot.com/

hafizzuan jailani
en.hisyam slh isi blog kat name sye 2..
kang ilang lak mark saye

philippine lotto said...

To the author of this blog,I appreciate your effort in this topic.

akmal said...

mcm meriah je majlis......

wegreentheearth said...

dan tambahan lagi satu bos..
jangan plak nanti alumni tertunggu2 jemputan daripada ahli untuk sebarang majlis persatuan seperti bos dan rakan yg lain menunggu adik2 di KOBUPM menjemput..

Penjengok-Penjengok Tegar said...

Mungkin Tuan presiden dapat membuat sedikit perubahan dimana memastikan segala kekurangan yang disampaikan dalam sebarang post-mortem ada tindakan susulan untuk perubahan. Barulah kesilapan biasa-biasa yang berlaku sekarang dapat di 'eliminate' kan dari selalu melakukan kesilapan yang sama.
Kalau tak baik tak payah ada post-mortem.
Kadang-kadang ALumni bukanlah menunggu jemputan untuk menghadiri sebarang majlis PERLU. Tuan Presiden belum lagi Alumni, nanti Tuan akan tau macam mana nanti bila dah masuk kelompok Alumni.
Alumni perlu cari duit untuk hidup dengan bekerja, takdak PTPTN yang nak tanggung.

Cheers....

cicak kering said...

saya pntang r tgk mjlis makn2 nie..gerammm..rase nk je ikt g makn skali...hihi!

myWAY said...

Saya dalam proses untuk pemilihan tajuk research saya..Pada sesiapa yang telah siap research, bantulah saya..Apa aspek-aspek yang perlu saya consider...

Tajuk pilihan saya ialah, "Perceptions toward significant of Outdoor Education program in teaching Physical & Health Edu. among students of Faculty of Edu., UiTM Shah Alam.

myWAY said...

Saya dalam proses untuk pemilihan tajuk research saya..Pada sesiapa yang telah siap research, bantulah saya..Apa aspek-aspek yang perlu saya consider...

Tajuk pilihan saya ialah, "Perceptions toward significant of Outdoor Education program in teaching Physical & Health Edu. among students of Faculty of Edu., UiTM Shah Alam.

teamtact said...

Salam rekreasi....

betul tu bos... meriah betul majlis tu... tapi saya rasa ramai lagi jumlah alumni yang boleh datang.... ikut pemerhatian saya masih ramai alumni kita yang bermastautin di lembah Klang.... InsyaAllah kalau cepat saya diserapkan ke PERLU Selangor... boleh la saya mencadangkan supaya PERLU Selangor untuk perlaksanaan program untuk Alumni sahaja.... Mungkin dengan program seumpama ini kita dapat merapatkan seturusnya dapat memeklumkan perkembangan persatuan dan para Alumni yg kurang aktif juga dapat memberi cadangan bagaimana mereka boleh melibatkan diri disamping bekerja dan bekeluarga...

Stoner said...

alhamdulillah

semuanya selamat

yg penting hubungan sesama kita terus terjalin

buat ahli yg baru, banyak lagi masa untuk perbaiki kelemahan dalam komunikasi dan pengurusan

pada yg lama, kita beri mereka ruang untuk belajar, kesilapan akan mematangkan mereka

insyaAllah mereka jadi berani nanti

amin~

ecah said...

Salam…
Saya ecah…saya telah menukar URL: http://ecah50.blogspot.com/
Sudi2kan lah diri tok menjenguk blog saya =)

Ahmad Firdaus Ibrahim said...

Salam Bos,

Terima kasih atas topik kali ini, secara tak langsung saya dapat melihat secara maya majlis berbuka puasa yang dibuat. Begitu meriah sekali, tetapi yang tak syok nya tak dapt dibuat di stor rekreasi, tempat dimana bermula segalanya.

Kepada pihak penganjur khususnya PERLU UiTM, tahniah kerana menganjurkan majlis sedemikian. Benar kata PPT, ahli yang sudah menjadi ALumni akan mengharapakan aktiviti sedemikian untuk dijemput hadir semata-mata untuk bertemu dengan semua ahli.

HIDUP PERLU!!!

Lennyek said...

salam,

majlis memang meriah..deselitkan juga dengan persembahan yg menarik..makanan pun bnyak..

myway,
dun worry i'll help u in this postmterm..kte pon ade nmpak kkurangan yang ada n xlupa kelebihan yg pihak pnganjur anjurkan..

ust,
kalau boleh mmg nk wat kat stor..tapi al maklumlah,kwsan stor dah 'punah'..terpksa cari tempat lain..tapi..yg penting meriah dan ahli baru dapat berjumpa dgan alumni2 yg dorng sndiri xpernah lihat..


kepada semua...hari tu xsempat nk bgtau..abg boboy kimsalam..die xdpt hadir..

moncet said...

yeah!!!!!!!!!PERLU mmg best

moncet said...

yeah!!!!!!!!!PERLU mmg best

MA_blog said...

cik ni saya muhammad zulhilmy bin hamdan...
url = http://blogkew.blogspot.com..
wassalam

musclegain said...

askm...
thank byk2 buat pertama kalinya
coz saya nye nama ader dalam blogawan........
aktiviti alumni memang bagus....
lebih bagus kita dapat kenal sesama kita and new friends.....
semasa saya kerja dulu.... saya ader jumper alumni uitm... and dari sportrec.... dia citer rayer ader buat jamuan... student baru buat makan2 kat gym fsr.....
the best benefit nyer kita dapat kenal rakan taulan yang dah abis ...dapat menaikan smgt untuk blaja bersuggh especially bile tgk senior yang dah ader kerjaya masing.... at least we know what is our vision.... and mision.... .. tgk pas gambar yang cik masukan memang best.... kemeriahan ,,, gelak ketawa.... aper pun perjumpaan alumni memang menyeronokan jika saya start my engine from now....

musclegain said...

askm...
thank byk2 buat pertama kalinya
coz saya nye nama ader dalam blogawan........
aktiviti alumni memang bagus....
lebih bagus kita dapat kenal sesama kita and new friends.....
semasa saya kerja dulu.... saya ader jumper alumni uitm... and dari sportrec.... dia citer rayer ader buat jamuan... student baru buat makan2 kat gym fsr.....
the best benefit nyer kita dapat kenal rakan taulan yang dah abis ...dapat menaikan smgt untuk blaja bersuggh especially bile tgk senior yang dah ader kerjaya masing.... at least we know what is our vision.... and mision.... .. tgk pas gambar yang cik masukan memang best.... kemeriahan ,,, gelak ketawa.... aper pun perjumpaan alumni memang menyeronokan jika saya start my engine from now....

perjalanan said...

sayangnye xdpt hadir...
meriah sungguh...
apa nk buat, trpaksa brtugas...


sayang perlu, chaiyok2...
salam perjalanan...

s@MiRRR NasRiQ said...

assalamualaikum en.hisyam, ini blog saya.akhirnya siap juga sikit2.......

s@MiRRR NasRiQ said...

assalamualaikum en.hisyam, ini blog saya.akhirnya siap juga sikit2.......

JoHN said...

salam ustad,
saya yg cadangkan supaya majlis ini diadakan di cafe pool memandangkan kemudahan di sana mencukupi spt meja,kerusi,surau yg luas & sebagainya..lgpun byk perkara yg menghalang utk buat majlis ini di stor..khemah uitm xdpt dipinjam sbb digunakan oleh pusat islam,kawasan stor skang dlm proses pembinaan & lain2..
hrp mklum..

Een said...

aduhai PERLU..

Kenangan Lemak Manis mlm pertama di Tasik Banding bersamamu paling manis rasanya..

kuDULT said...

Salam.

RECCERS dah buat majlis berbuka last friday. More event coming from d organizer for members & alumni soon. Now they dun used RECcers anymore. Now they change to K3.

KOB just invite me to join their berbuka on 21 sept at foyer fakulti kejuruteraan,UPM. Pls call 012-2937 191 for more info...

ADDIN "My Life Is Beautiful" said...

salam pergi berbuka posa KOB tak???
jom kita pakat pergi ajak member alumni lain ....hashim,gym lancing

HiCMat said...

Salam Kudult & Addin,
Insyaallah saya pergi. Lama tak berkunjung ke UPM. Tempat jatuh lagikan dikenang.